torstai 17. tammikuuta 2013

Lapot, lasku ja kärki, eli suomalainen puukko.

Suomalaisen puukon keskivertomittaus
- Siinä on suomalainen puukko!
Morjes!

    Olen lukion kautta kansalaisopiston puukkokurssilla, jossa harjoitellaan eli tehdään oma puukko, suomalainen puukko. Neljä tuntia kilon painoisen vasaran heiluttamista kuuman ahjon vieressä laskettanee jonkin sortin urheiluksi! Pahoittelen, etten tajunnut ottaa työvaiheista kuvia, mutta ensimmäinen terä on taottu hiomista vaille kuntoon ja toinen vaatii vielä terän levittämistä.



Puukon taonnan vaiheet
Huomaa kuvassa 5:nen ja 7:nen vaiheen välinen ero.
Eli terä tehdään ikäänkuin 'väärälle' puolelle.

    Kerrompas sinulle hieman tietoa suomalaisesta puukosta, jonka jokaisen suomalaisuutta kunnioittavan täytyisi tietää. Suomalainen puukko on erittäin karu ja yksinkertainen käyttöesine. Ei mitään ylimääräistä, mutta kaikki puukolle ominaiset ja pakolliset piirteet löytyy: kahva(lapot), terä(lasku) sekä kärki(terän kärki). Kurssilla joku sanoikin, ettei millään muulla puukolla kalakukko leikkaudu niin hyvin, kuin perinteisellä suomalaisella puukolla.
    Vaikka suomalainen puukko on yksinkertainen, se ei itsessään sulje pois sitä vaihtoehtoa, etteikö se voisi olla kaunis, päinvastoin. Kun kaikki työvaiheet tehdään oikein ja tarkasti, puukosta tulee erittäin kaunis esine. Karu, yksinkertainen ja kaunis.

    Nyt kun olen kehunut suomalaista puukkoa, myönnän, että ensimäinen puukkoni, jonka tein kahdeksannella luokalla, on enemmänkin keskieurooppalaisen puukon mallinen, kuitenkin omasta päästä suunniteltu. Suhteellisen massiivinen terä sekä monesta palasesta tehdyt lapot. Hyvä pitää kädessä, sekä kahvassa oleva väisti tekee tuppeen työntämisestä naksahtavan, ja se pysyy tupessa kovassakin menossa. Kovassa menossa se on ollutkin, mutta kalakukkoa en koskaan ole koettanut sillä leikata. (;
    Kesällä taidan laittaa omaan pihaan ahjon, jos saisin aikaiseksi. On nimittäin sen verran mukavaa hommaa!


Kuvia kahdeksannella luokalla tekemästäni, eurooppalaistyyppisestä puukosta.





 Kommentoikaa, kritisoikaa - antakaa palautetta! Mitä haluaisitte minun postailevan? Kahlaamme porukalla, ja piirissä kaikkien äänet lasketaan! :D

  

3 kommenttia:

  1. Postaile mitä mieleen tulee, piristävää että pojatkin bloggaa! Mukavaa lukea välillä muutakin kuin vaatepostauksia..

    VastaaPoista
  2. Olipa ilo kuulla että olet puukkokurssilla!Minä oon ihan samaa mieltä puukkojen kauneudesta(käsinytehtyjen)!ja takomisesta,sen pitkästä perinteestä!se on jotain ihmeellistä.mukavaa tekstiä Topi!

    VastaaPoista
  3. http://www.puukkosivut.net/artikkelit/?t=512
    Siinä hieman lisää suomalaisesta puukosta!

    VastaaPoista