perjantai 1. helmikuuta 2013

Päivitystä puukkosaralta.


Moro !

Nyt sain aikaseksi napata yhden kuvan puukkokurssilta, sekin oli kiireessä lopettelupuuhissa.



Alimmainen on hiottu muotoon, huonoin aihio.
Ylin sekä keskimmäinen odottavat muotoon hiomista,
keskimmäinen on kaikinpuolin parhaiten onnistunut terä.
   Kuvassa näkyy kolme teräaihiotani. Alin oli ennen hiontaa niin Notre Damen kellonsoittajan näköinen, että aivan yllätyin, miten hyvältä se näyttää nyt, kun ylimääräinen metalli poistettiin ympäriltä, kyllä siitä vielä puukko tulee!
   Edessä on siis alimman terän hiominen siihen kuntoon, että siihen voi laittaa pään, sitten sama homma kahdelle muulle terälle. Ei se nopeata ole, eikä työn tulos näy kovin nopeasti, mutta pitkällä juoksulla sitä vain ihmettelee, miten siitä kahden ja puolen tuuman latasta muodostuu tällainen esine! Jos joutuisi pyörän keksimään uudelleen, eli tekemään kaiken tämän ilman opettajaa, voisi jälki olla hieman toisenlaista. Työvaiheetkin ovat sellaiset, ettei niitä tästä vain keksisi. (:
   Kurssin vetäjä näytti tekemiänsä damastiteräspuukkoja. Sellainen kuvassa näyttää hienolta, mutta pitää yhtä kädessä ja nähdä jokaikinen kerros teräksessä oikeasti omana kerroksenaan. Jotain niin ihmeellistä ainetta se! Niitä teriä olisi voinut katsella pitempäänkin, ellei omat tekeleet olisi olleet työn alla.
 
Jos jotakuta kiinnostaa, on netin ihmeellisessä maailmassa vaikka kuinka videoita ja juttuja puukon- ja damastiteränteosta. Aika laadukas, ja hyvä kotimainen video on esimerkiksi tässä:

https://www.youtube.com/watch?v=yfpeGaxoG1o  <--Osa 1
https://www.youtube.com/watch?v=CQfiIr8lyoA    <--Osa 2

2 kommenttia: